Adfærd

Vil du overlade din virksomhed til tilfældigheder? 

Maskiner er dumme, de gør kun det de er lavet til. Mennesker kan glemme at tænke sig om, men træning kan indarbejde de gode rutiner. Ønsker du øget sikkerhed, bør du derfor først se på om det er målrettet træning eller det er investering i nye maskiner, som skal hjælpe dig i mål.

Et eksempel: En gaffeltruck med defekt bremse er et maskinelt problem. Sætter en medarbejder sig med den viden op i gaffeltrucken og kører galt i den, bliver det et menneskeligt problem, fordi det er betinget af en uhensigtsmæssig adfærd. Her er så mange handlinger man menneskeligt kunne have gjort for, at forhindre lige netop denne ulykke i at ske.

Mindst 90 % af ulykker skyldes adfærd

Træning i adfærd er det vigtigste bidrag til høj sikkerhed. Sikkerhed bør nå derhen, hvor man ikke kun tager vare på sig selv, men også på kollegerne.Men hvordan passer dine medarbejdere på hinanden?

  • Håndterer et problem ud fra devisen ”det er der nok en anden, der opdager”?
  • Tager de ansvar for de risici, de opdager?
  • Tager de også ansvar for kollegerne?
  • Er det velset blandt kollegerne at nogle ”blander sig”.

Sikkerhed og produktionsmål går fint hånd i hånd.

At tage sig af en hændelse og rydde op efter den tager generelt længere tid end at håndtere den på forhånd. Derfor er god sikkerhedsadfærd også lig med bedre kvalitet og større effektivitet. Det opnår ledere, der italesætter og effektuerer sikkerhed i dagligdagen.

Det kræver 5 min på dine møder, men effekten er uovertruffen. Findes der en forløber til et stort uheld? Som regel gør der, – alle de gange, hvor man får en advarsel i form af en ulykke, der ikke gav en alvorlig skade

Et eksempel:

Du har sikkert prøvet at skulle åbne en papkasse med en skarp kniv. Langt de fleste gange helt uden problemer, du har sågar prøvet at kniven smuttede uden at den lige ramte dig. Du har sikkert også prøvet, at du var lidt ”uopmærksom” og lige fik ramt en finger. Igen uden den store konsekvens, lidt vand og et lille plaster og så er det glemt. Nogle har også prøvet at kniven gik lidt dybere og måtte have et par sting. Har man været rigtig uheldig har man ramt en sene, en længere sygemelding venter og førligheden i hånden er på spil. Om det er det ene eller andet der sker for os ved vi ikke, for det beror alene på en tilfældighed om du rammer forbi din finger eller om du rammer den og hvor dybt snittet bliver.

Vi ved ikke om ulykken har betydning før den er sket

Når et uheld sker, så ved vi ikke om det bliver alvorligt. Alvorligheden er betinget af de tilfældigheder uheldet sker under, – vil du overlade din virksomhed til tilfældigheder? De små og uventede hændelser er vigtige at forholde sig til.

De små uheld giver os mulighed for at lære og korrigere og dermed kan vi forhindre de store uheld i at ske.